SLO | HR | EN

Le notti di San Lorenzo- proslava svetog Lovre u Lovrečici

Lovrečica je pet dana slavila svoga zaštitnika pod nazivom “Le notti di San Lorenzo- Noći svetog Lovre 06.- 10.08.” uz zaista bogat program koji je započeo u subotu tradicionalnim koncertom klasične glazbe u izvedbi KUD-a Stadion iz Ljubljane u župnoj crkvi koja tom prigodom bude uvijek lijepo popunjena!

Nedjelja je protekla u sportskom programu: po lijepom sunčanom vremenu na igralištu nogometnog kluba Babići održan je ženski turnir u odbojci i natjecanje muških ekipa u malom nogometu. Na molu u Lovrečici održan je turnir u briškuli i trešeti. Prvo mjesto su osvojili Suad i Pajo, drugi su bili Bartolić i Kušće dok je treće mjesto pripalo paru Vuk i Bose. Treća biciklijada je startala u 17:00 sati sa mola u Lovrečici prema Đubi, zatim se vozilo prema Brtonigli pa nazad kroz kamp Park Umag. Staza duga 31 km obuhvaćala je pauzu za okrijepu u Korenikima uz degustaciju vina kod lokalnog vinara Morena Korenike, što je i moguć razlog rekordnog broja biciklista, njih čak 70.  Sporta je bilo i u utorak kad je organizirano natjecanje u sportskom ribolovu i veslanju u suradnji sa predsjednikom SRD „Ribon“ iz Novigrada, Brunom Juriševićem. Najbolji su bili mladi natjecatelji iz SRD “Ribon” iz Novigrada, Manuel Korlević i Stefano Erman s ulovom od skoro 5 kg, dok je najveću ribu, ribona od 210 g ulovio Roberto Forza.  Mještani vični u veslanju su prisutnima predstavili veslanje na venecijanski način sa jednim veslom u batanama- sciavoga te organizirali natjecanje u brzinskom veslanju – vogalonga gdje je najbrži  bio ujedno i najiskusniji Nino Zakinja, zatim Paolo Krebel, Marčelo Zakinja. Dok nije bilo motora na barkama svakodnevno se „vogalo“ do Umaga po namirnice a put bi trajao do sat vremena, dok je „sciavoga“ tehnika veslanja pomoću jednog vesla koja se koristila isključivo za lov na lignje, pojasnio je prisutnima Nino Zakinja, veliki ljubitelj običaja i tradicija. Svoju spretnost na moru pokazali su mnogobrojni veliki i mali sudionici na 4. Morskim igrama  koje su i ove godine imale novosti. Uz natjecanje u sandolinama, luftmadracima najviše smijeha je izazvalo ribarenje na moru gdje su najspretnija bila braća Šorgo iz svetog Ivana. Uz raznolike akrobacije i šaljive komentare voditeljice programa i mještana sve su nagrade ipak podijeljene, pa i one utješne, a nagrada je zahvaljujući raznim sponzorima lokanih ugostiteljima bilo zaista mnogo! U srijedu je tradicionalno na dan zaštitnika mjesta održana svečana sveta misa u župnoj crkvi u Lovrečici nakon koje se krenulo u procesiju cijelim mjestom. Iste večeri oko 20:00 sati na molu u Lovrečici nastupili su članovi folklornog društaa Umag koji su pod vodstvom Vlatka Možara predstavili  istarske i bunjevačke plesove. Nakon folklora zapjevao je Zbor Zajednice Talijana Lovrečica – Babići izvodeći istarske i talijanske pučke pjesme. Na čelu zbora je bio Dario Bassanese koji vodi ovaj zbor od 25 članova već dugi niz godina. Prestavili su se Kantadorti i mlada nada Zajednice Talijana Deni Doc na harmonici triještini uz vodstvo Roberta Grassija.

Ovogodišnja proslava svetog Lovre  je okupila do sada najveći broj posjetitelja otkad se organizira. Mol u Lovrečici je u srijedu bio pretijesan za sve goste koji su se došli zabaviti uz nastup legende estrade Duška Lokina kojemu se pridružio Džo Maračić Maki za potpuni štimung. Inače organizatori su svake večeri imali nastup drugog benda tako da smo mogli slušati i vidjeti “Birikin band”, “Bukaletu” i grupu “Night express” koja je u utorak u Lovrečicu dovela još ne viđen broj mladih. Uz bogatu gastronomsku ponudu, autohtone proizvode, prezentaciju pletenja mreža u organizaciji Zajednice žena Bujštine svima zanimljiva je bila mogućnost hodanja po moru unutar balona što je rijetkima uspjelo.

Mjesni odbor Babići – Lovrečica, Turističko društvo Lovrečica, Zajednica Talijana Lovrečica Babići, su uz pomoć Grada Umaga, Turističke Zajednice Grada Umaga i lokalnim ugostiteljima kao sponzorima o naklonosti lijepog vremena organizirali zavidnu proslavu i još jednom dokazali kako se trudom , željom,  voljom i suradnjom može puno toga ostvariti. Novost je što je proslava svetog Lovre u Lovrečici  kao i Bobićada u Babićima djelomično pod pokroviteljstvom EU u sklopu projekta Heritage Live koji potiče tradicionalne manifestacije.

Vidimo se  dogodine – all’anno prossimo !!!! Saluti da San Lorenzo !!! Katarina Badurina